Hoş Bir Fumetti -5 "Mister No"



Hoş Bir Fumetti köşemizde bu hafta mutlaka ismini duyduğumuz bir diğer Fumetti karakterinden bahsedeceğiz. Ancak şunu belirtmeliyim ki bu köşede bahsedeceğim 10-15 seriden belki de en az okuduğum bu olacak. O yüzden uzun uzadıya yazamayacağım için affınıza sığınıyorum.


Önce Mister No'yu tanıyalım. Mister No'nun asıl adı Jerry Drake'dir. Ancak Mister No, Martin Mystere gibi yayın adı değişik olmayan az serimizden birisi. Neden bu lakabı takmışlar bilmem ama kendisi eski bir savaş pilotudur. Savaşın ardından inzivaya çekilmek isteyen kır saçlı pilotumuz II. Dünya Savaşı'ndan kalma uçağıyla Güney Amerika'nın (Brezilya civarı) pilotluk yapmakta ve bir yere gitmek isteyen ve genelde belaya bulaşan (hoş balta girmemiş ormanda başka bi' ihtimal var mı) müşterilerine hizmet vermektedir. Taksi dolmuş olayını çoğunuz duymuştur. Mister No ise bunun çok daha değişik bir versiyonunu yıllar önce düşünmüş ve Taksi Uçak konsepti yaratmış.Neyse konuyu dağıtmayalım.

Miater No'nun konusu gördüğünüz üzere çok basit. Peki nedir Mister No'yu özel yapan. Kendisinin yaratıcısı olan Sergio Bonelli'nin firması Bonelli Comics'in ilk Western dışı serisidir. Martin'in yayın tarihini hatırlıyorsanız 1982'di. Mister No ise 1975'dir ve Martin'in yaratıcıları arasında Sergio Bonelli bulunmazken Mister No'nun yaratıcısı bizzat Sergio Bonelli'dir. Peki sadece bu mu? Hayır. 

Yok, bu değil bir dakika...
Hah, bu.

Mister No görebileceğiniz en doğal karakterlerden biridir. Sülalesi rahattır bir kere. Dürüsttür, sıcak kanlıdır, samimidir. Doğal karakter olduğu için kötü yönleri de vardır elbet. Toplum baskısıyla evlenmiş bir Türk Aile babası olsaydı parasını muhtemelen alkole, kadına yatıran tiplerden olacaktı. Zira serideki hâli tam da böyledir. Ayrıca tembeldir. Sürekli giydiği hakiki deriden yapılmış ceketi, kır saçları ile kendine has özellikleri sürer gider Mister No'nun. Hem biraz yalnızdır. Serilerinde en sık görebileceğiniz yan karakter her hikayenin başında takıldığı barın barmeninden başkası değil. Mister No bu özellikleriyle diğer fumettilerden ayrılan bambaşka bir lezzettir. Mister No'yu bu kadar övdük ama hikayelerini de bir analiz edelim...

Fumetti serileri genelde belli bir standardı yakalamış, hep benzer kalite çizgisinde giden öykülere sahiptir. Mister No'da bu durum biraz daha garip. Hikaye çizimleri gayet güzel, kendinizi siyah beyaz bir ormana dalmış gibi hissedebiliyorsunuz. Ama hikayelere geldiğimizde bazen bir solukta bitirir bazen de ortasında uyuyakalırsınız. Benim için böyle bir seridir Mister No. O yüzden mümkün olduğunca tavsiye edilen maceraları okunmalıdır. Aksi takdirde hayal kırıklığı yaratması içten bile değildir. Sanırım "Kim okumalı?" kısmına geldik bile.


Yukarıda yazdığım nedenlerden ötürü çok fazla beklenti içine girmeyen ve çizgilere hikayelerden çok önem verenlerin tercihi olmalı bence Mister No. Zira seri başları %90 aynı olduğu için sıkabilir. O yüzden Mister No'nun karakterini, çizgilerini sevmeden sizi çok çok içine alacak bir seri olmayabilir Mister No. Beklentilerinizi çok yüksekte tutmayın derim bu yüzden. En keyifle okuduğum macerası "Guyanalı Adam"dır. Eğer Mister No'ya bir şans vermek istiyorsanız Lal Kitap'ın Klasik Maceralar dizisinden başlayabilirsiniz. Mister No ile bu seride duyabileceğiniz en popüler 5 serinin sonuna gelmiş olduk. Haftayadan itibaren daha az duyulmuş serilere ineceğim ama isimleri bundan sonrasında bende kalsın. Western okumayı özleyenler için haftaya görüşmek üzere :)

-House

0 yorum:

Yorum Gönder