Çizginin Efendileri - George Perez




 




Yeni ve farklı bir konu başlığı ile çizgiroman severlere hizmette bulumaya devam ediyoruz. Bu başlık altında çizgi roman çizerleri hakkında okuyuculara bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Hikaye yazarları adlarından daha çok söz ettirmeyi başarıyor fakat çizerlerin üzücü bir şekilde  daha az bilinmesi önemli bir sorun bu sebepten iyi çizer kötü çizer ayrımı yapmadan onları tanıtmayı işlerinden örnekler göstermeyi ve  okuduğumuz serilerin hangilerinde imzasının olduğu  konusunda bilgilendirme yapmaya karar verdik.                 

Bu konudaki ilk yazıyı  kendi favori çizerim George Perez ile başlatıyorum.  9 Haziran 1954 yılında doğan George Perez, kariyerine 1973 yılında bir diğer çizer Rick Buckler'ın asistanı olarak Marvel şirketinde başlar. 74 yılında Marvel'ın az bilinen yayınlarından Deadly Hands of Kung Fu ve Sons of the Tiger'da düzenli çizerliğe geçen Perez daha sonra şirketin ağır toplarından Avenger'ın çizerliğine yükselir.  Aynı zamanda Fantastic Four  hikayelerinde de çalışmalarada başlayan Perez, Avengers'ta önemli hikayelerde imzası bulunarak çizgi roman dünyasında adını duyurmuştur.

                80'lere gelindiğinde ise Perez aynı zamanda DC ile de çalışmaya başlar. Avengers'tan sonra doğal olarak bir üst basamak olarak Justice League'de (şaka şaka hemen kızmayın Marvel Fanları :D ) çalışmak isteyen George Perez , yeniden başlayacak olan Teen Titans serisinde yazar Marv Wolfman ile birlikte göreve getirilir.  İkilinin başlattığı The New Teen Titans serisi , inanılmaz bir başarı yakalayarak dönemin en başarılı çizgi roman serisi Unncanny X-men'e kafa tutacak satış rakamları yakalamıştır (Burada ilginç bir anektot ekleyim Uncanny X-men seriside , zamanında Teen Titans gibi düşük satışlardan yayını  durdurulmuş bir seridir) . Eski sidekick karakterlerin ustalarının gölgesinden sıyrıldığı  ve yeni genç karekterlerin eklendiği bu seri büyük bir hit olmasının yanı sıra serinin eklediği Deathstroke,Trigon,Brother Blood, Hive ve Fearsome Five gibi kötülerle DC evrenini  daha da geliştirmiştir. 


84 yılına kadar New Teen Titans serisinde çalışan Perez , bir süreliğine seriye ara verip bir sonraki büyük projeye hazırlanır.Bu proje  Teen Titans serisinde birlikte çalıştığı Marv Wolfman ile DC'nin ellinci yılı için bütün evreni değiştirecek Crisis on Infinite Earths hikayesidir. Crisis on Infinite Earths DC tarihindeki en önemli birisidir, bütün DC evrenini yeniden şekillendiren bu hikayeden sonra şirketin önemli karakterlerinden Wonder Woman'ı yeniden tanıtma görevi Perez'e verilir. Çizimleri dışında hikayeyi de yazma görevi alan Perez Wonder Woman'ı , John Bryne ve Frank Miller'ın Superman ve Batman karakterlerine (Man of Steel, Year One) yaptığı gibi yeniden tanıtır. Daha fazla Yunan mitolojisine dahada yakınlaştırılan bu yeni konseptteki Wonder Woman okurlardan olumlu tepkiler alır.

Wonder Woman'ın yanı sıra 80'lerin sonlarına doğru Superman hikayelerinde çalışmaya ve New Titans olarak isim değiştiren Teen Titans yayınında da tekrar çalışmaya başlar. 91 yılı ise George Perez için önemli bir yıl olur. Hem Marvel'ın önemli bir kozmik eventı olan Infinty Gauntlet hemde önemli bir Wonder Woman hikayesi olan War of the Gods hikayesinde çalışmaya başlar. Malesef bu dönem Perez için sıkıntılı bir dönem olmuştur, War of the  Gods hikayesinde editörlerle arasında ciddi sorunlar çıkar, bunun yarattığı stres Infinty Gauntlet hikayesinde de gecikmelere sebep olur bu yüzden Perez Infinty Gauntlet'i 4. sayısından sonra bırakır. DC ile sorunları ise daha da büyümüştür, şirketin Wonder Woman'ın ellinci yılını ve onun için özel yapılan bu hikayenin yeterince tanıtımını yapmayıp gerekli önemi göstermemeleri sorunları büyütmüştür.  En son Wonder Woman serisinin başına başka birinin getirileceği haberi ipleri kopartır ve George Perez DC'den ayrılır.
     Bu iki işte oluşan sorunlar Perez'in uzun süre DC ve Marvel ile çalışmamasına neden olur , onlar yerine bir süre alternatif çizgi roman şirketlerinde çalışır. En sonunda 1996 yılında  Teen Titans'a çinileyici olarak dönüş yapar sonrasında Marvel'da Silver Surfer'ın yazar ve çizerliğine gelir. Sonrasında 98 yılında Kurt Busiek ile birlikte Avengers'ın başına gelir. İkilinin yaptığı bu seri 2003 yılına kadar devam edip büyük bir başarı elde eder. 2006 yılında tekrar tam olarak DC için çalışmaya başlayan George Perez Crisis on İnfinite Earths hikayesinin devamı olan Infinite Crisis hikayesinde çalışır.


New 52'ye kadar DC'de devam eden Perez, New 52'de Superman ve World's Finest yayınlarına getirilmişti fakat Superman'in mevcut durumundaki belirsizlik üzerine editörlerle yaşadığı problemlerden ötürü DC'den ayrılır. Şu sıralar bir diğer alternatif çizgi roman şirketlerinden Boom! Studios ile çalışıyor.
Tekniği ve çizimleri
George Perez'in çizimlerindeki en dikkate değer şey kalabalık grupları çizmekteki yeteneği. Bir sayfaya sürüyle karekteri detaylarına kadar çizebilme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden kalabalık savaşların olduğu eventlar için en uygun çizerlerden biridir. 


Özellikle Infinity Gauntlet'te onun çizimleri ve o ayrıldıktan sonrası arasındaki fark bariz şekilde anlaşılıyor. Bir anda sayfalarda yer alan karekter sayısında ciddi düşüş fark ediliyor. Perez muhteşem çizerliğinin yanı sıra iyi bir karekter yaratıcısıdır.  Tüm zamanların en sevdiğim çizgi roman runı olan The New Teen Titans serisi onun yarattığı ikonik karekterlerle doludur. Cyborg, Raven, Starfire, Deathstroke, Trigon, Brother Blood ve Nightwing tasarımları onun ellerinden çıkmıştır. Yeteneğiyle  favorim olan bu çizeri umarım kısa süre sonra tekrar Marvel ve DC için çalıştığını görürüm.



"Cobra"







0 yorum:

Yorum Gönder